خانه علی مسیو
کربلایی علی مسیو به سال ۱۲۴۵ هجریشمسی در محله نوبر چشم به جهان گشود. پس از انجام تحصیلات مقدماتی در زادگاهش، به کار در اداره گمرک پرداخت و چندی بعد راهی فرانسه، اتریش، قفقاز و ترکیه شد. در طول سفر خود موفق به فراگیری زبانهای مختلف از جمله زبان فرانسه شد و چون علاقه خاصی به تاریخ انقلاب کبیر فرانسه داشت، پیرامون آن به تحقیق پرداخت به طوری که تسلط ویژهای در آن خصوص کسب نمود.
زنده یاد علی مسیو با سفر به نقاط مختلف دنیا، با انقلابیون و آزادیخواهان متعددی ملاقات کرد و با الهام از آنها به یک انقلابی تمام عیار تبدیل شد و پس از بازگشت به تبریز، اندوختههای سیاسی خود را در رهبری نهضت مشروطه ایران به کار بست و نقش ارزنده خود را ایفا نمود.
وی با جسارتی که داشت، منزل خود را به اتاق فکر مشروطهخواهان تبدیل کرد و انقلاب را با پیروزی به سرانجام رساند و حتی در کنار داراییهای موقوفهاش که در طبق اخلاص نهاده بود، فرزندان خود را نیز تقدیم انقلاب کرد و ۳ فرزند خود به نامهای حاجیخان، قدیر و حسن را در قبال پیروزی نهضت، به چوبه دار قزاقهای خونخوار سپرد.
این بزرگ مرد تاریخ انقلاب مشروطه، به سال ۱۲۸۹ هجریشمسی در سن ۴۴ سالگی مسموم و به شهادت رسید و در آرامستان محله نوبر به خاک سپرده شد که بعدها با احداث ساختمان عمارت شهرداری در آن محل، جسدش به شهر مقدس قم انتقال یافت
در انتهای کوچه حاج رضا، بنبست کربلایی علی مسیو، خانهی کوچک رهبر فکری مشروطهخواهان آذربایجان با معماری دوران قاجار قرار دارد و آثار بهجایمانده از دوران مشروطه مانند سلاح، عکس و اسناد تاریخی پذیرای بازدیدکنندگان است.
“علی مسیو” یکی از شخصیتهای برجسته و مشهور نهضت مشروطه در آذربایجان بوده و این خانه منسوب به او میباشد. وی یکی از بنیانگذاران دستهی مجاهدین تبریز و از رهبران ایشان بوده است.
خانه پلان نامتقارنی دارد و شامل دو حیاط با اتاقهای جانبی در سه وجه حیاط اندرونی و در دو وجه حیاط بیرونی است. این دو حیاط با یک ورودی به هم ارتباط دارند و حیاط اندرونی با دو پله اختلاف سطح نسبت به حیاط بیرونی در ارتفاع بالاتری قرار گرفته است. بنا شامل دو طبقه بوده و از زیرزمین ضلع غربی به عنوان ورودی خانه همسایه استفاده میشود.
آدرس:خیابان ارتش جنوبی- کوچه صدر- پلاک ۵۰