دانشگاه هنر اسلامی تبریز
معرفی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
دانشگاه هنر اسلامی تبریز یکی از دانشگاههای شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی است. این دانشگاه، که اولین دانشگاه تخصصی ایران در حوزه هنرهای اسلامی است، در مهرماه سال ۱۳۷۸ خورشیدی با پذیرش ۲۴۱ نفر دانشجو در رشتههای تحصیلی طراحی صنعتی و فرش و معماری تأسیس شده و شروع به فعالیت نمود.
مجموعهها
مجموعه پردیس دانشگاه
مجموعه پردیس دانشگاه هنر اسلامی تبریز در ضلع جنوبی چهارراه حکیم نظامی و در محل سابق کارخانه چرمسازی خسروی قرار گرفتهاست؛ مساحت این مجموعه ۳۶٬۰۰۰ متر مربع شامل ۸ ساختمان سهطبقه و یکطبقه میباشد. مرمت مجموعه پردیس از سال ۱۳۷۶ خورشیدی شروع شده و در همین راستا ساختمانهای فرسوده به آمفیتئاتر، ساختمان اداری، سالن ورزشی، سلف سرویس و کتابخانه تغییرکاربری دادهاند؛ همچنین توربینها و ژنراتورهایی که در بخش تأسیسات کارخانه چرمسازی باقیماندهاند، مرمت و بازسازی شده و بهعنوان موزه صنعتی مورداستفاده قرار خواهند گرفت.
مجموعه مقصودیه
مجموعه مقصودیه یکی از مجموعههای دانشگاه هنر اسلامی تبریز است که در خیابان مقصودیه واقع شدهاست. مساحت این مجموعه ۷٬۳۸۲ متر مربع شامل ساختمانهای تاریخی بهنام، قدکی و گنجهایزاده میباشد که این ساختمانها هماکنون بهطور کامل مرمت و بازسازی شده و در اختیار دانشگاه قرار گرفتهاند؛ همچنین ساختمان صدقیانی نیز پس از واگذاری، مرمت شده و به این مجموعه ملحق خواهد شد.
ساختمانهای تاریخی
ساختمان بهنام
ساختمان بهنام یکی از ساختمانهای تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز است که قدمت آن به اواخر دوره زندیه میرسد. مساحت این بنا ۱٬۹۰۰ متر مربع است و بخش اداری دانشکده معماری و شهرسازی را در خود قرار دادهاست. تالار مرکزی ساختمان بهنام بهدلیل نقاشیشده بودن دیوارها و شومینهها از مهمترین آثار معماری دوره زندیه بهشمار میرود.
ساختمان قدکی
ساختمان قدکی یکی از ساختمانهای تحتتملک دانشگاه هنر اسلامی تبریز است. قدمت این بنا به اواسط دوره قاجاریه میرسد و مساحت آن ۱٬۳۴۰ متر مربع شامل دو طبقه زیرزمین و همکف و دو حیاط اندرونی و بیرونی است. ساختمان قدکی پس از مرمت و بازسازی بخشهای مختلف دانشکده معماری و شهرسازی نظیر تعدادی از آتلیه هاو نمایشگاه را در خود گنجاندهاست. طبقه زیرزمین این ساختمان بهجهت جایدادن حوضخانه و حوض سنگی تاریخی در خود، نسبت به سایر طبقهها اهمیت بیشتری پیدا کردهاست و غالباً آثار دانشجویان در این محل به نمایش گذاشته می شود.
ساختمان گنجهایزاده
ساختمان گنجهایزاده یکی از ساختمانهای دانشگاه هنر اسلامی تبریز است که پیشینه آن به اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی میرسد. مساحت این بنا ۴٬۱۴۲ متر مربع شامل سه طبقه مجزا است که آتلیهها، کلاسهای درس و سایر بخشهای آموزشی دانشکده معماری و شهرسازی در آن قرار گرفتهاند. ساختمان گنجهایزاده دارای معماری برونگرا است که این شیوه معماری در اکثر بناهای دوره قاجاریه دیده میشود.
ساختمانهای جدید
مجموعه پردیس دانشگاه
مجموعه ساختمانهای قدیمی: یا مجموعه کارخانه چرم سازی خسروی سابق، در ضلع جنوبی میدان حکیم نظامی واقع است و در اویل پهلوی به منظور ایجاد کارخانه چرم خسروی بنا گردید و مساحت کل آن بالغ بر ۳۶۰۰۰ متر مربع بوده ( که با الحاق زمین های خریداری شده جدید بالغ بر ۸۰۰۰۰ متر مربع )و مجموعه به شماره ۲۷۹۱ تحت نام مجموعه ساختمانهای کارخانه چرم خسروی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.پس از انتقال تجهیزات این کارخانه به خارج شهر تبریز و با پیگیری و همکاری مسئولین دانشگاه صنعتی سهند، به منظور ایجاد دانشگاه هنر اسلامی در محل این کارخانه، از طرف مقام معظم رهبری و همچنین استانداری به دانشگاه هنر اسلامی تبریز اهداء گردید.
این مجموعه شامل ۸ بنا میباشد که ۴ بنای آن ۳ طبقه بوده و بقیه به صورت یک طبقه میباشند ودر کل ترکیب بناهای دو طبقه و یک طبقه همراه با دو منار (دودکش)، در کنار همدیگر چشمانداز زیبایی را به کل مجموعه می بخشد.مرمت این مجموعه از سال ۱۳۷۶آغاز شده است ودر حال حاضر نیز ادامه دارد و در طی مرمت تعدادی از سالن ها تغییر کاربری داده شده و به سالن ورزشی، آمفیتئاتر، بخش مدیریت ،سلف سرویس و کتابخانه تبدیل شده است و همچنین بخش تأسیسات کارخانه که شامل تعدادی ژنراتور و توربینهای بزرگ میباشد به عنوان نمادی از کارخانه و صنعت در محل باقیمانده است که بعد از تکمیل مرمت از این بخشها به عنوان موزه صنعتی استفاده خواهد شد.
ساختمان اداری و مالی
ساختمان اداری و مالی دانشگاه هنر اسلامی تبریز از ساختمانهای جدید این دانشگاه است. مساحت این بنا ۴۵۰ متر مربع است که به وسیله کمکهای مردمی احداث شدهاست. ساختمان اداری و مالی هماکنون بهعنوان ساختمان پشتیبانی مرکزی دانشگاه هنر اسلامی تبریز شناخته میشود.
دانشکده هنرهای کاربردی
ساختمان دانشکده هنرهای کاربردی دانشگاه هنر اسلامی تبریز از سال ۱۳۸۲ خورشیدی شروع به ساخت گردیده و در سال ۱۳۸۵ خورشیدی به بهرهبرداری رسیدهاست. مساحت این بنا ۱۰٬۰۰۰ متر مربع میباشد که در بخش شرقی مجموعه پردیس دانشگاه قرار گرفتهاست.
رشتههای تحصیلی
دانشگاه هنر اسلامی تبریز هماکنون در یک رشته تحصیلی در مقطع کاردانی، یازده رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی، دوازده رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و سه رشته تحصیلی در مقطع دکتری دانشجو میپذیرد.
کاردانی
-
- فرش
کارشناسی
-
- چندرسانهای
-
- مهندسی معماری
-
- صنایع دستی
-
- طراحی صنعتی
-
- فرش
-
- مرمت آثار تاریخی
-
- هنر اسلامی-هنر و صنایع شیشه
-
- هنر اسلامی-هنر و صنایع چوب
-
- هنر اسلامی-هنر و صنایع فلز
-
- هنر اسلامی-سفال
-
- هنر اسلامی-نگارگری
کارشناسی ارشد
-
- پژوهش هنر
-
- باستان سنجی (Archaeometry)
-
- طراحی شهری
-
- طراحی صنعتی
-
- معماری
-
- معماری اسلامی
-
- هنر اسلامی-سفال
-
- هنر اسلامی-هنر و صنایع چوب
-
- هنر اسلامی-هنر و صنایع فلزی
-
- هنر اسلامی-نگارگری
-
- تکنولوژی معماری
-
- فرش
دکتری
-
- هنر اسلامی
-
- شهرسازی اسلامی
-
- معماری اسلامی
معرفی دانشگاه هنر اسلامی تبریز