ورنی بافی اهر هم یکی از معروف ترین صنایع دستی استان آذربایجان شرقی است. ورنی بافی به نوعی از زیراندازهای سنتی این منطقه گفته می شود که اهالی اهر و ارسباران و زنان عشایر این منطقه آنها را می باند.
ورنی های پشمی، پشمی ابریشمی، کف ابریشم و ابریشم خالص انواعی از ورنی هستند که در این منطقه آماده می شوند. اما به جز ورنی، سبدبافی، سوزندوزی، سفالگری، معرقکاری، گلیم بافی و ساخت تابلوسنگهای باارزش نیز از دیگر صنایع دستی جذاب آذربایجان شرقی است که هرکدام در یکی از شهرستان های این استان رواج داشته و مورد اقبال مسافران قرار می گیرد
یکی از مهمترین صنایعدستی شهرستان اهر که در مناطق عشایری نیز بافت میشود ورنی است، ورنی به دست هنرمندان منطقه ارسباران تولید میشود که بهنوعی میتوان گفت هنر دستی عشایر است. حدود ۴۰ درصد عشایر آذربایجان شرقی در شهرستان اهر ساکن میشوند و ۸۵ درصد عشایر استان نیز به بافورنی مشغولاند، ورنی شبیه گلیم بدون پُرز است که کاربردی در تابلوهای دیواری و زیرانداز، کیف، کفش و غیره دارد.
در سالهای اخیر بافت ورنی به لحاظ اشتغالزایی که دارد علاوه بر مناطق عشایری و روستایی در شهر اهر نیز رواج یافته است، اکثر خانوادههای شهری نیز به بحث ورنی بافی ورود پیداکردهاند و مشغول به ورنی بافی هستند.
اصولاً ورنی بافی نیازی به کارگاه ندارد و میتوان در خانه با استفاده از دار قالی به ورنی بافی پرداخت و عملاً جزو مشاغل خانگی محسوب میشود.
قدمت ورنی بافی در این منطقه به دو قرن پیش باز میگردد ورنی بافان نیز بدون استفاده از نقشه و طرح ورنی میبافند و اصولاً طرحهای ورنی برگرفته از تخیلات ذهنی بافنده است.
هماینک ورنی به کشورهای حاشیه خلیجفارس، جمهوری آذربایجان و حتی کشورهای اروپایی صادر میشود.
یکی از خاصترین هنرهای دستی اهالی شهرستان اهر «ورنی بافی» است. ورنی در ظاهر نوعی گلیمی یک رو است که با استفاده از داری شبیه دار قالی توسط زنان عشایر بافته می شود. اینکه عنوان کردیم در ظاهر به آن دلیل است که ورنی نه فرش است نه گلیم، بلکه نوعی زیرانداز است که هم سادگی و سبکی گلیم را دارد و هم ظرافت و زیبایی قالی را. ورنی به دلیل عدم استفاده از گره در بافت آن جزو گلیم و از جهت طرح، نقشه و شکل ظاهری آن مشابه قالی به نظر می آید.این زیراندازهای سنتی در ایران زمین تنها در منطقه ارسباران آذربایجان یعنی شهرستان های اهر، هوراند، ورزقان و کلیبر تولید می شود که در این بین با توجه به قدمت اهر و همچنین خاص تر بودن بافته های عشایر این شهرستان باید آن را پایتخت ورنی ایران لقب داد. اینکه اهر را پایتخت ورنی بافی ایران و نه جهان لقب می دهیم به آن دلیل است که این زنان در برخی مناطق روستایی جمهوری آذربایجان و شمال شرق ترکیه هم اقدام به ورنی بافی میکنند. البته گلیم یک رو ، یا همان ورنی در این مناطق به «سوماک» یا «سومه» معروف است. در حال حاضر تولید ورنی در سطح جهانی منحصر به ایران بوده و در ایران هم فقط در مناطق فوق الذکر وجود دارد. ویژگی تولید، عمل اقتباس یا مشابه سازی نظیر بسیاری از زیراندازهای دیگر از قبیل قالی، گلیم و… را در سایر نقاط ایران و جهان دشوار و حتی غیر ممکن میسازد. ورنیهای تولیدی اهر معمولا در زمینه رنگهای لاکی، سرمهای، کرم، سفید، پیازی و آبی روشن با نقش حیوانات در وسط و حاشیه تولید می گردد.
اجزا ی تشکیل دهنده ورنی
ورنی از قسمت کناره به سمت داخل به سه بخش اصلی زیر قابل تشخیص است:
الف_حاشیه: از اجزای اصلی نقشه ورنی بوده و همانند چهارچوب یا قابی دور متن اصلی را احاطه کرده است.حاشیه خود از چهار قسمت به نامهای لور، زنجیره، حاشیه کوچک و حاشیه بزرگ تشکیل شده است. لور بیرونی ترین قسمت حاشیه بوده و بعد از آن زنجیره و سپس حاشیه کوچک در دو طرف حاشیه بزرگ قرار دارد. معمولا چهار قسمت مورد اشاره حاشیه حدود ۲۰ درصد عرض ورنی را به خود اختصاص میدهد.
ب_متن یا زمینه اصلی: به فضای داخلی محصور بین قسمتهای مختلف حاشیه ورنی متن یا زمینه ورنی گفته میشود. متن بیشترین حجم و فضای ورنی را به خود اختصاص میدهد و متناسب با نگاره ها و نقوش پیاده شده در آن نقش یا طرحهای مختلف به خود میگیرد.
ج_ترنج: طرح یا بخش میانی ورنی را تشکیل داده و معمولا با اشکال هندسی مختلف مانند دایره، لوزی، بیضی و انواع دیگر ضلعی نقش زده می شود. یک ورنی متناسب با بعد و اندازه یا نوع طرح یا نقشه ممکن است دارای یک یا چند ترنج باشد. در اصطلاح محلی به ترنج وسط ورنی، گول (Gul) گفته میشود که معادل واژه حوض است.
نقوش ثبت شده روی اثر
ورنی اغلب در قشلاق عشایر کوچ رو که حجم کاری کمتری دارند توسط زنان و دختران بافته میشود. به همین سبب بیشتر نقوش و رنگ آمیزی ورنیها بافته شده در میان عشایر کاملاً متاثر از فرهنگ، باور و روحیات آنها ست که در قالب نقشههای شکسته و هندسی تصویر میشوند. این اشکال اغلب نشانگر محیط زیست و انعکاس آن در اذهان زنان و دختران عشایر است و نمودار ذهن توانا و استعدادهای با لقوه فکری آنان است.بیشتر نقوش از اشکال حیوانات و وحوش منطقه تاثیر پذیرفته و نقش حیواناتی چون گوزن، مرغ و خروس،گربه، مار، پرندگان محلی، آهو، گوسفند، ببر، شتر، شیر، روباه، شغال، طاووس، گرگ، سگ گله، عقاب و بوقلمون بیشتر از سایر نقوش مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع ورنی بر اساس اندازه
یکی از انواع تقسیم ورنی ها نیز همچون فرش بر اساس طول و عرض این نوع بافته است که بر این اساس ورنی دارای ۶ نوع عمده است. قالیچه ورنی معمولا در ابعاد ۱۲۰در ۲۵۰ سانتیمتر است. همچنین ورنی دارای دو نوع بافته با نام کناره است که کناره عادی در ابعاد ۱۲۵در ۳۲۰ سانتیمتر بوده و ابعاد کناره بزرگ ۱۵۰در ۳۲۰ سانتیمتر است.چورنی که برای استفاده به عنوان پشتی بافته میشود نیز دارای دو اندازه مشخص ۷۰در ۱۰۰ سانتیمتر و ۶۰در ۹۰ سانتیمتر بوده و قالی ورنی ۲۰۰در ۳۰۰سانتیمتر است. سرانجام آخرین اندازه ای که ورنی ها به طور معمول بافته میشوند ،۱۱۵در ۱۶۰سانتیمتر است که اندازهای خاص ورنی بوده و این نوع ورنی با نام عمومی زرع ونیم یا جفت شناخته میشود.
انواع ورنی بر اساس جنس
البته ورنی ها براساس مواد اولیه مورد استفاده نیز تقسیم بندی میشوند.بر این اساس این بافته زیبای هنرمندان اهری به چهار گروه عمده تقسیم میشود که عبارتند از:
الف_ ورنی های پشمی: در این نوع ورنی، تارها از پنبه یا نخ و پود و پود اضافی یا زمینه از نخ خامه رنگ شده حاصل از پشم گوسفندی است.
ب_ورنی پشمی ابریشمی:در این نوع ورنی، تار از نخ یا پشم، پود از نخ و پود اضافی یا زمینه از ابریشم است.
ج_ورنی کف ابریشم:در این نوع ورنی تار نخ یا پشم بوده و پود هم نخ بوده ولی پود اضافی یا زمینه هم ابریشم است هم پشم.
د_ ابریشمی: مواد اولیه استفاده در این نوع ورنی، تار و پود اصلی و زمینه از ابریشم و پود از نخ است.
نحوه بافت ورنی
برای ورنی باید داری مربع شکل،برپا کرد. این دار به دو صورت افقی و عمودی است که دار افقی در عشایر و دار عمودی را یکجا نشینان برپا میکنند. برای ورنی بافی خامهها کلاف نشده بلکه در بالای دار آویزان میشوند. چله کشی ورنی نیز مشابه قالی است.سرانجام اینکه ورنی بدون نقشه بافته میشود.
نویسنده: رضا سلیمان نوری